The Green Project’s mission is to develop a culture of creative reuse by building a marketplace of reclaimed materials and cultivating respect for their value. The Green Project warehouses salvaged material, provides workshops and creative programming, and serves as a resource to the New Orleans Community.

The Tulane City Center helped the Green Project rethink how its space, organization, and entry could be better utilized in their half-acre lot on Press street. The increase of program and customers called for a better designed, more open, and more welcoming building complex.

This proposal calls for the main customer entry to be relocated to the Press Street Railroad side of the building and a series of sculptural yet functional entry doors to be built to celebrate this community resource. The proposal creates greater visibility between spaces on the ground floor, establishing a more expressed and spacious entrance to the main floor space that connects with the Press Street entrance, which is convenient to the anticipated streetcar stop. The design takes an approach of opening up the warehouse building to create a more inviting space while organizing and efficiently condensing storage for merchandise. The proposed design offers classroom spaces to educate and provide information to the community on how to recycle and repurpose various materials. Entertainment space is included in the design of the building program for the purpose of larger community activities.

Summer 2011


Project Team

Scott Berger
Kevin Muni

Project Lead

Ammar Eloueini


The Green Project